06 ian.

România merită să redevină educată! Anul 2019, declarat prin lege „Anul Cărții”

România merită să redevină educată!Cum putem face asta, cu excepția promovării neîncetate a unui minim 6 % din PIB pentru Educație ?

 Anul 2019 ne aduce răspunsul prin recenta promulgare de către administrația prezidențială a unei legi pentru cultură și educație.

 Prin lectură putem lupta împotriva analfabetismului funcțional pentru a modifica acel rușinos  procent de 42% care ne plasează pe ultimele locuri la testele PISA aplicate tinerilor europeni de 15 ani.

De asemenea, trebuie menționat că în  Europa,  cetățenii români sunt  ultimii în privința achiziției și lecturii de carte. Piața cărții în România e la fel pe ultimul loc, cu o valoare de 100 de milioane de euro, sub Slovenia sau  Bulgaria.

Potrivit INS, unul din 5 români nu a citit niciodată vreo carte,iar investiția pentru cărți este doar de 3 euro pe an, mult sub media europeană. Un om puțin informat este ușor de manipulat.

Prin urmare, parlamentarii USR, alături de alti colegi au inițiat și susținut prin vot ca 2019  să fie declarat prin lege „Anul Cărții” !  Camera Deputaţilor a adoptat, pe 28 noiembrie, în calitatea de for decizional, proiectul de lege care prevede instituirea anului 2019 drept „Anul Cărţii”, când se va lansa și programul naţional „România citeşte”, care vizează promovarea lecturii în şcoli.

Am susținut în Plenul Camerei Deputaților si apoi am votat cu încredere  legea care promovează cititul cărților…această ” frumoasă zăbavă” după cum o numea celebrul cronicar  Miron Costin. 

Ce spune textul legii?

„Se instituie anul 2019 drept ”Anul cărţii. În anul Cărţii se lansează programul naţional România citeşte. Acesta se va desfăşura în cadrul unităţilor şcolare şi presupune organizarea de întâlniri săptămânale ale elevilor cu voluntari (părinţi, personalităţi publice, jurnalişti etc) care să le citească fragmente din opere literare în scopul încurajării lecturii”.

„Nu e alta mai frumoasă şi de folos în toată viaţa omului zăbavă decât cititul cărţilor“ spunea Miron Costin, un îndemn pe care trebuie să îl  reamintim cât mai des copiiilor , tinerilor  și românilor in general.

Deputat
prof. Cristina Iurisniti
Membru in Comisia de învățământ
Președinta Comisiei pentru egalitate de șanse Membră în Delegația parlamentară a Francofoniei

Comentarii