
93 de școli și grădinițe din județul Bistrița-Năsăud funcționează fără autorizație sanitară
Situația școlilor din județul Bistrița-Năsăud, în special cele din mediul rural, este una deplorabilă, departe de condițiile civilizate necesare educației copiilor în secolul al XXI-lea.
Dacă există domni primari care s-au simțit revoltați sau poate jigniți în urma publicării listei rușinii, o listă a celor 41 de școli din comunele județului Bistrița-Năsăud cu grupuri sanitare afară, specific Evului Mediu, îi informăm că simpla alimentare cu apă a comunei, pe care vremelnic o conduc, derularea sau simpla intenție de a derula anumite proiecte de modernizare a infrastructurii comunei, nu sunt suficiente pentru a asigura condiții civilizate copiilor care frecventează școala, iar situația făcută publică, existența grupurilor sanitare (deloc sanitare) în fundul curții și de care unii primari se jenează, este cea cunoscută și la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, situație pe care biroul nostru parlamentar a primit-o ca răspuns la adresa din 4 septembrie 2018 înregistrată la ISJ-BN cu nr. 5863/04.09.2018.
Și dacă semnalul de alarmă precedent nu este suficient pentru a acționa și a îmbunătății situația din școlile pe care le administrați, vă aducem la cunoștință domnilor primari, o altă listă a rușinii: 93 de unități școlare din județul nostru care funcționează fără aviz sanitar, potrivit situației ce ne-a fost comunicată de către Inspectoratul Școlar Județean.
Recunosc că îmi este greu, dar nu imposibil, să ajung în toate aceste școli, situația și imaginea acestor școli este una deplorabilă, tristă însă este situația pe care le-o oferiți copiilor din comunitate, viitorilor cetățeni cu drept de vot, sau poate, din păcate, viitorilor emigranți, dacă nu reușim să le oferim condiții mai bune.
Domnilor primari și consilieri locali, arătați cât de mult vă pasă de școlile din comunitatea dumneavoastră! Urmează să votați bugetul pentru anul următor, încercați să vă preocupe ceva mai mult infrastructura școlară. Atenția pe care o acordați școlilor din localitatea dumneavoastră este imaginea respectului pe care-l acordați educației, sau imaginea rolului educației în formarea dumneavoastră.
Dacă Educație nu e, nimic nu e!
Deputat
Prof. Cristina Iurișniți
Unitati de invatamant 2017-2018 FĂRĂ ASF (Autorizatie Sanitara de Functionare)