10 dec.

Siguranţa elevilor, o responsabilitate în sarcina autorităţilor publice

Doamna deputat, Cristina Iurişniţi, (Grupul parlamentar USR), a iniţiat o serie de modificări şi completări la Ordonanţa de Urgenţă 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice în sensul creşterii siguranţei în zonele unităţilor de învăţământ.

Iniţiativa legislativă vine în sprijinul autorităţilor şi instituţiilor publice, clarificând şi corelând atribuţiile acestora în materia siguranţei circulaţiei rutiere. Astfel, acestea vor fi obligate să instaleze semnale luminoase şi limitatoare de viteză în zona unităţilor şcolare în vederea asigurării siguranţei preşcolarilor şi elevilor, conform normelor şi standardelor în vigoare. Mai mult decât atât, prevenţia se va realiza şi prin inscripţionarea trecerilor de pietoni din zona unităţilor şcolare cu mesaje menite exclusiv să sporească atenţia participanţilor la trafic şi a pietonilor.
Concomitent, iniţiativa legislativă explicitează atribuţiile Ministerului Educaţiei Naţionale în ceea ce priveşte informarea corectă a preşcolarilor şi a elevilor. Acesta va organiza semestrial, prin Inspectoratele Școlare Judeţene în colaborare cu autorităţile publice locale, campanii de informare privind educaţia rutieră în toate unităţile şcolare.
În contextul statisticilor alarmante cu privire la numărul accidentelor din România în care sunt implicaţi minori, actuala propunere legislativă aplică recomandările Strategiei naţionale pentru siguranţă rutieră pentru perioada 2016-2020 şi vine în sprijinul tuturor participanţilor la trafic în sensul asigurării siguranţei sporite în zonele unităţilor şcolare. În acelaşi timp, politicile preventive se vor realiza şi la orele de curs, prin campanii de informare privind educaţia rutieră.
Comentarii