04 dec.

Acordul semnat între Guvernul României şi Federaţiile Sindicale Reprezentative din Învăţământ o dovadă a discursului dublu şi a ipocriziei Coaliţiei PSD-ALDE.

In tot acest festivism prilejuit de sărbătoarea Centenarului, guvernanţii şi-au asumat din nou o serie de promisiuni în ceea ce priveşte educaţia. Să ne amintim însă de faptul că Guvernul PSD nu se află la primul demers de genul acesta, în 2014, premierul de atunci, Victor Ponta, asumându-şi înaintea alegerilor o altă serie de măsuri care au rămas doar pe hârtie, nefiind aplicate nici până în ziua de azi. O dovadă a faptului că prevederile actualului acord semnat cu fast la Alba Iulia nu îşi vor găsi niciodată aplicabilitatea o reprezintă vehemenţa cu care reprezentanţii Guvernului în Comisiile parlamentare au condamnat proiectul de lege Pl-x 414/2018, iniţiat de mine alături de colegii mei parlamentari, care venea cu prevederi similare în ceea ce priveşte învăţământul profesional, dar cu o abordare în acord cu interesele reale ale elevilor şi ale operatorilor economici.

Dacă la litera c) a punctului 8 din Acordul semnat prevede faptul că elevii vor fi obligaţi să lucreze în România minimum 5 ani, dacă vor navetă, cazare şi masă gratuite la şcoală, iniţiativa legislativă propusă de mine, avea ca obiect acordarea elevilor din învăţământul profesional a posibilităţii de încheiere a unui contract part-time pe o durată de 3 ani cumulată cu facilităţi fiscale pentru angajator.

Punctul de vedere al Guvernului, cuprins în adresa 131436/2018, contesta această iniţiativă, invocând motive de neconstituţionale în ceea ce priveşte libertatea muncii şi echilibrul contractual. Dacă în data de 06.11.2018 Guvernul nu era de acord cu modificările aduse care veneau în sprijinul învăţământului profesional, ţinând cont de libertatea contractuală şi de libera circulaţie, în data de 29.11.2018 acelaşi Guvern vine cu o măsură radicală de legare de glie a elevilor, fără să ţină cont de propriile puncte de vedere invocate.

Atrag atenţia asupra faptului că iniţiativele Opoziţiei care îşi propun să îmbunătăţească cadrul legislativ în acord cu principiile constituţionale şi europene sunt respinse sistematic de către majoritatea parlamentară, doar pentru a le relua sub semnătură proprie.

https://www.edupedu.ro/exclusiv-elevii-de-la-profesionala-obligati-sa-lucreze-in-romania-minimum-5-ani-daca-vor-naveta-cazare-si-masa-gratuite-la-scoala-propunere-in-acordul-sindicate-guvern/

Comentarii