27 nov.

Mesaj transmis cu prilejul Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor

25 noiembrie este Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor și peste tot în lume, până la data de 10 decembrie se organizează acțiuni pentru cele 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor. Sunt zilele unei campanii îndreptate împotriva violenţei asupra femeilor,desfăşurate la nivel mondial. Campania începută ieri se va încheia de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.

În România,violenţa domestică şi violenţa împotriva femeilor încă mai ating cote alarmante. Trăim încă într-o ţară în care femeile se tem să lupte pentru drepturile lor,multe dintre ele considerând ceva normal să suporte un comportament abuziv chiar din partea partenerilor de viaţă.
Institutul Francez din Cluj-Napoca cu sprijinul TV5 Monde si Asociatia VIVAD  a adus în atenția publică această temă prin proiecția  filmului “Jusqu’à la garde” de Xavier Legrand, regizor francez nominalizat la Oscar în 2014 care pune în dezbatere abuzurile, violența domestică și copiii care sunt victime ale acestor comportamente abuzive. Am vorbit despre propria experiență, despre modificările legislative recente și în special despre necesitatea de a merge in școli pentru a vorbi copiilor profesorilor si părinților  despre relații sănătoase și prevenție prin campanii de conștientizare si sensibilizare împotriva acestui flagel. Victimele trebuie să fie în centrul atenției comunității, dar și agresorii la rândul lor  au nevoie de ajutor psihologic.
Copiii noștri trebuie să trăiască într-un mediu sănătos nu unul agresiv și violent.
Haideți să ducem cu toții informația mai departe, să schimbăm comportamente și atitudini, să luptăm pentru sănătatea și starea noastră de bine!

În România, numărul victimelor violenței domestice și sexuale este în creștere de la an la an, iar sancționarea agresorilor rămâne redusă. Conform datelor centralizate de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, doar 2% din plângerile depuse ajung în instanță, iar 75% dintre cazuri nu sunt raportate. Am asistat în ultimul an la numeroase cazuri în care femeile au fost ucise de actualul sau fostul partener – se întâmpla la fiecare 5 zile în România o astfel de crimă. Mai mult, la fiecare 4 zile, un minor sau o minoră din România este agresată sexual de către un membru al familiei.

 

Din perspectiva legislativă, România a făcut progrese notabile, prin ratificarea  Convenției Consiliului Europei  privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenția de la Istanbul), aceasta intrând  în vigoare la 1 septembrie 2016. Recent am votat transpunerea prevederilor Convenției prin modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Cu toate acestea, nu sunt suficiente adăposturi la nivel național; unde acestea există, locurile sunt insuficiente. Accesul victimelor la informații, la consiliere psihologică, juridică financiară este restrâns. Calea obținerii unui ordin de protecție este încă dificilă și costisitoare, în ciuda progreselor legislative evidente. Cu greu se monitorizează agresorii, care pot încălca ordinul de protecție și continua să urmărească victima; de multe ori, finalul este unul tragic.

 

Să nu uităm însă că violența domestică este un comportament învățat. Totul pornește de la educație – cât timp nu vom implementa politici educaționale anti-discriminare, cât timp școala nu va promova constant și eficient egalitatea de șanse și de gen, vom perpetua inclusiv comportamente abuzive și violente în societatea românească. Revizuirea urgentă a manualelor școlare și eliminarea stereotipurilor de gen și etnice; includerea educației pentru sănătate ca materie obligatorie în curriculum și formarea continuă a cadrelor didactice sunt acțiuni ce se impun pentru îmbunătățirea nivelului de egalitate de șanse și de gen. Generațiile viitoare vor învăța astfel că violența asupra femeilor este inacceptabilă. Abia atunci vom putea cu adevărat să prevenim și nu doar să combatem efectele devastatoare ale violenței asupra victimelor, asupra copiilor și familiei, precum și asupra întregii societăți românești.

Deputat

Cristina Iurișniți

Comentarii