02 nov.

Conferinta “EduproSummit#1 – Educate for future”

Doamna deputat Cristina Iurişniţi, membru al Comisiei pentru învaţământ, ştiinţă, tineret şi sport, a participat joi, 1 noiembrie 2018, la conferinţa “EduproSummit#1 – Educate for future” pentru dezvoltarea învăţământului profesional în sistem dual în România.

Conferinţa organizată de Ambasadei Republicii Federale Germania şi Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană s-a axat pe necesitatea dezvoltării învăţământului profesional în România. Scopul dezbaterilor a vizat formarea unei forţe de muncă bine calificate, care să răspundă cerinţelor din piaţă muncii.
Doamna deputat a menţionat, în acest context, demersurile pe care le-a făcut în Parlament pentru modificarea cadrului legislativ, în sensul acordării posibilităţii absolvenţilor din sistemul de învăţământ dual, cu vârsta de peste 16 ani, de a încheia la cerere un contract de muncă part-time cu operatorul economic cu care are în derulare un parteneriat în învăţământul profesional dual. Din nefericire, propunerea legislativă a fost respinsă de actuala majoritate parlamentară în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor.
Cristina Iurişniţi susţine că abordarea factorilor decizionali din domeniul politic şi educaţional este lipsită de consecvenţă şi substanţă deoarece, pentru aceştia, susţinerea şi dezvoltarea învăţământului profesional în sistem dual în România se rezumă doar la declaraţii şi în nici un caz la măsuri concrete care să stimuleze angajatorii sau/şi elevii.
În acest ritm, rata şomajului va rămâne ridicată, fenomenul migraţiei va continua, iar resursa umană va rămâne slab profesionalizată. Totodată, avem nevoie şi de o campanie de promovare şi sensibilizare a elevilor şi părinţilor pentru a prezenta clar şi eficient beneficiile aduse de învăţământul profesional dual.
Articol preluat de pe cdep.ro
Comentarii