24 oct.

Statul român plătește cotizație dar nu e interesat să atragă banii europeni în țară pentru binele tinerilor români !

Totul pornește de la Educație!
Dacă educație nu e, nimic nu e!

Azi in Parlament am avut o intervenție în Plen, cerând si explicații oficiale în scris in privința dezinteresului constant pentru tinerii noștri!
Tinerii nu sunt o prioritate pentru guvernarea catastrofală PSD-ALDE!
Programul Comisiei Europene Garanția pentru tineret pune la dispoziție 323 milioane de euro pentru programe de formare continuă, intrare in ucenicie sau stagiu de practică.
România a atras 0% din aceste fonduri europene pentru tineri!
#Dezinteres#incompetență, sabotarea viitorului țării care rămâne într-o continuă criză a forței de muncă.

Totul pornește de la educație : educație pentru valorile europene care sunt in aceste zile erodate de statul autoritarist al unei guvernări toxice care ne arunca cu fiecare zi, tot mai departe de ceea ce înseamnă Uniunea Europeana  pentru romani: libera exprimare,  respectarea statului de drept, respectarea libertăților si drepturilor  fundamentale cum e cel la educație incluzivă si formare continuă , pentru care Comisia Europeană alocă fonduri europene importante.

Este un fapt bine cunoscut ca șomajul în rândul tinerilor a devenit un fenomen alarmant la nivelul Uniunii Europene, atât din cauza consecinţelor economice, cât şi a celor sociale. În România, numărul tinerilor fără nicio ocupaţie sau a celor care nu urmează o forma de învăţământ sau pregătire profesionala a depăşit 19,3%  în anul 2017, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

În   acest   context,   Comisia   Europeană   a   lansat  programul   –   Garanţia   pentru   Tineret   2017-2020, care oferă subvenţii financiare consistente tinerilor din Uniunea Europeană  cu vârsta mai mică de 25 de ani pentru găsirea unui loc de muncă pentru accesarea unor programe de formare continuă,  intrarea în ucenicie sau într-un stagiu de practică. Deşi, facilităţile oferite tinerilor sunt substanţiale, România a manifestat un interes scăzut pentru acest program, din cele 323 de milioane de euro alocate, în prezent, ţara noastră are o rată de absorbţie a fondurilor europene de 0 % . Garanţia pentru Tineret 2017-2020 ar fi putut genera  o  serie  de efecte  imediate  pentru  stimularea  forţei  de  muncă  în  rândul tinerilor si totodată, ar fi acordat şi angajatorilor o subvenţie financiară de 500 de lei/lună.

Dezinteresul, incompetența pentru viitorul tinerilor si rezolvarea crizei forței de muncă calificate în România nu se află pe agenda Coaliției de la Putere. E nevoie de o altă abordare politică, alți oameni care să lucreze pentru cetățeni , pentru tinerii români care au dreptul la educație, formare continuă.

Pentru aceste fonduri europene statul roman plătește cotizație dar nu e interesat să atragă banii europeni în țară pentru binele tinerilor români !

De ce ? Furtul din banii europeni e imposibil de realizat fără consecințe !

prof. Cristina Iurisniti

Circumscripția nr. 6
Membru în Comisia de învățământ a Camerei Deputaților
Președinta Comisiei pentru egalitate de șanse
Membră în Delegația parlamentară a Francofoniei

 

 

Comentarii