09 oct.

Autorităţile au datoria să se ocupe de adevăratele probleme ale familiilor din România

Preşedintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor, doamna deputat Cristina Iurişniţi (Grup USR), apreciază rezultatul referendumului din 6-7 octombrie ca mesaj clar din partea românilor pentru autorităţi în ceea ce priveşte adevăratele probleme ale familiilor din România.

”Recent, încă un adolescent şi-a luat viaţa ca urmare a despărţirii de părinţi, plecaţi la muncă în străinătate. Sunt peste 750.000 de copii şi adolescenţi români care au unul sau ambii părinţi în diaspora, iar efectele acestui fenomen sunt devastatoare pentru familiile respective, pentru comunitate şi pentru România. De asemenea, din cei peste 57.000 de copii abandonaţi în grija statului, prea puţini sunt adoptaţi şi au şansa la o familie şi la o viaţă decentă. Iată doar două dintre problemele românilor şi ale familiilor acestora pentru care guvernanţii nu găsesc de cuviinţă să găsească soluţii şi să aloce fonduri de zeci de milioane de euro”, subliniază doamna Cristina Iurişniţi.
Preşedintele Comisiei evidenţiază şi alte situaţii grave cu care se confruntă românii, de la abandonul şcolar ajuns la cote record – cca 20% – până la numărul îngrijorător de mame minore, cel mai ridicat din Uniunea Europeană. Mai mult, în condiţiile în care peste 40% dintre români prezintă risc ridicat de sărăcie şi de excluziune socială, iar 250.000 de copii români merg zilnic la culcare flămânzi, deputatul USR aminteşte că nici în anul şcolar 2018-2019 nu s-a bugetat Programul naţional ”Școală după şcoală”, care ar preveni abandonul şcolar şi le-ar oferi copiilor din familii dezavantajate o masă caldă.
”Să nu uităm poate cea mai gravă problemă care afectează familiile din România în momentul de faţă: violenţa domestică. Odată la 5 zile o femeie din România este ucisă în bătaie de actualul sau fostul soţ/partener, iar la fiecare 4 zile, un minor, băiat sau fată devine victima abuzului sexual din partea unui membru al familiei”, adaugă preşedintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor.
”Atât în cadrul Comisiei, cât şi în plenul Parlamentului am avizat şi votat modificările aduse Legii 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice în aşa fel încât să armonizăm legislaţia internă cu Convenţia de la Istanbul, ratificată de România încă din 2016”, aminteşte deputatul USR Cristina Iurişniţi. Victimele violenţei au acum la dispoziţie inclusiv ordinul de protecţie provizoriu, pentru îndepărtarea imediată a agresorului din domiciliu şi din preajma victimei şi a copiilor în urma apelului la numărul naţional de urgenţă 112. De asemenea, victimele violenţei domestice au la dispoziţie numărul unic naţional 0800 500 333, un serviciu specializat, accesibil non-stop şi gratuit.
”Avem datoria şi responsabilitatea de a respecta prevederile în vigoare şi de a finanţa la nivel central şi local acele măsuri menite să prevină şi să combată cu adevărat violenţa domestică, de la informarea românilor la pregătirea celor care lucrează cu victimele sau înfiinţarea de centre de primire în regim de urgenţă a victimelor. Doar aşa vom rezolva problemele reale cu care se confruntă familiile din România”, susţine doamna Cristina Iurişniţi, preşedintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor şi deputat USR.
Comentarii