02 oct.

2 octombrie – Ziua internaţională a non-violenţei.

Organizaţia Naţiunilor Unite instituia, prin Rezoluţia nr. 61/271, ziua de 2 octombrie ca fiind Ziua internaţională a non-violenţei.

Din nefericire, România ocupă un loc fruntaş în clasamentul internaţional al violenţei înregistrate în rândul membrilor familiei. Numai în anul 2017, conform datelor prezentate de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, au fost raportate 20.531 de fapte de lovire şi alte violenţe comise între membrii familiei. Majoritatea agresorilor sunt adulţi de sex masculin (92%), majoritatea victimelor sunt adulţi de sex feminin (76%), dar şi minori.Cu toate că există cadrul legislativ necesar pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, foarte multe dintre victimele agresiunilor nu apelează la protecţia şi ajutorul instituţiilor publice abilitate sau la consilierea psihologică necesară. Tocmai de aceea educaţia reprezintă singurul instrument prin care violenţa poate fi diminuată şi chiar stopată.
Totodată, pentru combaterea acestui fenomen, trebuie să existe campanii de informare împotriva violenţei în familie, dar şi o implicare activă a membrilor societăţii, în sensul semnalării tuturor actelor de violenţă fizică sau verbală la care asistă. Cu acest prilej, vă invit să tragem un puternic semnal de alarmă cu privire la acest fenomen, prin participarea la marşul „Împreună pentru siguranţa femeilor!”, organizat pe 20 octombrie, în Bucureşti.
Violenţa nu este o tradiţie ce trebuie perpetuată şi nu trebuie percepută ca o normalitate, aceasta trebuie stopată şi sancţionată moral, dar mai ales penal.

Deputat

Cristina Iurișniți

Comentarii