19 sept.

Doamna deputat USR, Cristina Iurişniţi, a susţinut miercuri în Plenul Camerei Deputaţilor o declaraţie politică pe tema sezonului cultural România – Franţa

Doamna deputat USR, Cristina Iurişniţi, a susţinut miercuri în Plenul Camerei Deputaţilor o declaraţie politică pe tema sezonului cultural România – Franţa, o relansare a vizibilităţii profilului de ţară.
In calitate de profesor de limba franceza, membra a ARPF, deputat de Bistriţa-Năsăud şi membru în delegaţia Parlamentului României la APF, am considerat ca este de datoria mea să aduc în atenţia autorităţilor locale şi naţionale, prin activităţi de diplomaţie parlamentară, oportunitatea întăririi cadrului bilateral de colaborare cu ocazia sezonului cultural România – Franţa. Cu atât mai mult cu cât în anul 2018 sărbătorim Centenarul Marii Uniri şi peste 20 de ani de la înfrăţirea oraşele Bistriţa şi Besanҫon.
Sezonul Cultural România-Franţa reprezintă astfel un excelent prilej de a valoriza relaţiile tradiţionale dintre cele două ţări, cu precădere cele din domeniul cultural, prin intermediul unor evenimente care vor pune accentul asupra creaţiei contemporane, cercetării şi inovării.Pe parcursul celor şapte luni de desfăşurare, programul va avea peste 300 de activităţi artistice, culturale, ştiinţifice şi educaţionale organizate în parteneriat cu instituţii din Franţa. Sezonul Cultural România-Franţa se va desfăşura simultan cu exercitarea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Sezonul cultural va avea loc în perioada 1 decembrie 2018 -14 iulie 2019, marcând astfel Centenarul creării României moderne, dar şi centenarul sfârşitului primei conflagraţii mondiale. Acest proiect speram ca va pune în valoare relaţiile bilaterale în domeniul culturii, printr-o gamă largă de evenimente care pun accentul asupra creaţiei contemporane, tineretului, cercetării şi inovării cu scopul declarat de a construi un dialog între patrimoniu şi contemporaneitate bazat pe o moştenire comună.
Pentru pregătirea participării României la acest program transfrontalier, a fost înfiinţat Comitetul de organizare la nivel înalt, pe care ni-l dorim responsabil şi competent, în contextul în care autorităţile de la Bucureşti nu au acordat la început importanta binemeritata acestui proiect bilateral. Deşi acesta vine in întâmpinarea promovării României deschizând astfel oportunităţi de a acţiona eficient prin diplomaţia culturala la nivel naţional. Nu avem voie să ratăm aceasta întâlnire istorica şi culturală, făcând gafe diplomatice impardonabile, precum doamna premier care a ratat întâlnirea cu Jean- Claude Juncker , preşedintele Comisiei Europene.
Pentru Institutul Francez, cu o expertiza in materie de peste 30 de ani, toate Sezoanele sunt diferite, dar au ca bază comună egalitatea şi încrederea reciprocă, o programare şi alegeri luate împreună, dorinţa de a da un nou suflu cooperării bilaterale în toate domeniile posibile: cultură, desigur, dar în egală măsură economie, turism, sport, gastronomie, cercetare, educaţie şi inovare. După cum amintea Preşedintele Macron, în timpul vizitei la Bucureşti din luna august 2017: afinitatea dintre ţările noastre este profundă.
Tot în acest an vom marca peste 20 de ani de la înfrăţirea oraşele Bistriţa şi Besanҫon, prilej în care autorităţile locale, societatea civilă a celor 2 oraşe înfrăţite Bistriţa şi Besancon vor organiza 20 de evenimente culturale, artistice, educative şi socio-economice de relansare a agro-turismului şi gastronomiei locale.
Consider că a sosit momentul să depăşim stereotipia celebrei declaraţii despre România a lui Raymond Poincare, fost premier şi preşedinte al Franţei, care susţinea: Que voulez – vous, nous sommes ici aux portes de l’ Orient, ou tout est pris a la legere. – Ce vreţi, ne aflam aici la porţile Orientului, unde nimic nu este luat foarte în serios.
Acest clişeu al ineficientei trebuie depăşit, prin respectarea codurilor diplomatice minime, cum e cel al punctualităţii, dar şi prin gestionarea cu succes a tuturor acţiunilor şi evenimentelor derulate cu prilejul sezonului cultural România – Franţa, dar a celor de pe plan local organizate pentru a marca peste 20 de ani de la înfrăţirea oraşele Bistriţa şi Besanҫon.
Acest clişeu al ineficientei, această judecată de psihologie sociala trebuie depăşita, de la respectarea codurilor diplomatice minime, cum e cel al punctualităţii, până la gestionarea cu succes al unui proiect validat de Comitetul mixt bilateral ,Besancon – Bistriţa, Portret în oglindă, care este beneficiarul unei finanţări de 24 de mobilităţi generatoare de experienţe memorabile si schimb de bune practici .
Articol preluat de pe http://www.cdep.ro – Declaratii de presa
Comentarii