18 sept.

Abuzurile guvernării PSD – ALDE aduc România printre corigenții lecției de democrație ai Europei, alături de Ungaria lui Viktor Orban

Recent în Parlamentul European, Ungaria a fost trasă de urechi, în conformitate cu articolul 7 din tratat, în cazul în care aceasta riscă să încalce valorile fondatoare ale UE. România nu este departe de această limită. În 3 octombrie doamna Dancilă va trebui să dea explicații la Strasbourg despre evenimentele din 10 august și opresiunile care au depășit limita respectării drepturilor omului, la care au fost supuși protestatarii pașnici.

Propunerea de sancționare a Ungariei a fost adoptată cu 448 voturi pentru, 197 împotrivă și 48 abțineri, inclusiv popularii europeni, adică cei care sunt din același partid european cu Fidesz-ul lui Viktor Orban, au votat în favoarea rezoluției. Pentru a fi adoptată, propunerea a necesitat o majoritate absolută a deputaților (376) și două treimi din voturile exprimate (cu excepția abținerilor). Este așa-numita „opțiune nucleară”, iar la finalul procedurii, Budapesta ar putea rămâne fără drept de vot. Ungaria este a doua țară în cazul căreia se aplică această procedură, după Polonia, pentru încălcări ale statului de drept.

Aceste valori europene încălcate, consacrate în articolul 2 din Tratatul UE și incluse în Carta Drepturilor Fundamentale a UE, includ respectul pentru democrație, egalitate, statul de drept și drepturile omului.

Viktor Orban se află la putere în Ungaria din 2010.  Imediat după ce a ajuns la putere Viktor Orban a declanșat o vastă reformă constituțională în care a introdus valorile „creștinismului” și ale…„familiei tradiționale”. Reformele lui Orban au sporit însă influența guvernului asupra justiției și au consolidat puterea partidului Fidesz în toate instituțiile statului ungar.

Abuzurile guvernării PSD – ALDE, asemănătoare în mare parte cu cele din Ungaria lui Viktor Orban, aduc România printre corigenții lecției de democrație, ai Europei.

Deputat

 Cristina Iurișniți

Comentarii