13 sept.

Stop incompetenței unui Guvern care vrea ca totul să fie unic și controlat!

Astăzi, în Comisia de Învățământ a fost invitată directoarea Editurii Didactice și Pedagogice, doamna Maria Nistor, pentru a da explicații cu privire la erorile grave din manualele școlare din acest an.
Evident, Editura nu și-a asumat răspunderea pentru managementul defectuos al tipăririi manualelor. Mai mult decât atât, doamna director nu a recunoscut starea de ilegalitate in care s-a aflat Editura in lunile iunie-iulie, dată fiind neconstituționalitatea legii de înființare.
Greșelile din manualul de geografie, care va fi retipărit și că costa 300 de mii de Ron, cel de istorie, română și matematică au venit pe fondul lipsei de rigurozitate științifică a autorilor de manuale, a evaluatorilor din MEN dar și a lipsei de personal suficient din Editură.
Cu 5 redactori și 4 tehnoredactori, EDP a tipărit 105 titluri și a cheltuit peste 24 de milioane de Ron.
Cele 2, 5 milioane de manuale nou tipărite vor aștepta erata, iar copiii vor învăța din manuale cu greșeli, fără să aibă acces la forma digitalizată care nu e încărcată pe site.
În România europeană, manualele pentru studiul limbilor de circulație, engleză și franceză, lipsesc pentru clasa a Vl – a.
În contextul în care în 26 septembrie vom sărbători Ziua limbilor europene, cum încurajează MEN studiul limbilor străine, dar și accesul la o educație de calitate?
Nu mai amintit de faptul că editurile private și piața concurențială au fost considerate adevărați dușmani ai banilor publici, însă anul acesta, pentru manuale de o calitate inferioară, au fost alocate sume duble din banii noștri!
Lista întrebărilor poate continua fără să primim răspunsuri concrete.
Iar în contextul gravelor probleme din învățământ, a lipsei digitalizarii și informatizării școlilor, aflam astăzi de la doamna director că toate școlile din România sunt conectate la internet. Îmi vine greu să cred o astfel de afirmație falsă în contextul în care avem zeci de unități de învățământ fără autorizații sanitare de funcționare, fără apă potabilă sau cu grupurile sanitare in curte, ca pe vremea bunicilor!
Ce fel de Educație ne dorim pentru copii noștri? Una europeană, conectata la noile tehnologii, sau una retrogradă, care nu încurajează valorile autentice!
Cerem demisia directoarei Nistor pentru managementul defectuos, pentru lipsa de respect pentru actul educațional, pentru elevi, profesori si părinți!
Stop risipei iresponsabile din banii publici! Stop incompetenței unui Guvern care vrea ca totul să unic și controlat!

Deputat
prof. Cristina Iurișniți
Comentarii