13 sept.

România, reprezentată la primul Congres Internaţional al Grupului Femeilor Parlamentar

Preşedintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor, doamna deputat USR, Cristina Iurişniţi, a participat zilele acestea la reuniunea primului Congres Internaţional al Grupului Femeilor Parlamentar de la Dublin.

În perioada 9-10 septembrie 2018, numeroase politiciene, reprezentante ale mediului academic şi activiste pentru drepturile femeilor din întreaga lume participă la lucrările Congresului pentru a dezbate subiecte de actualitate din domeniul egalităţii de şanse şi de gen.
Scopul evenimentului la nivel înalt este ca femei parlamentar din toate ţările să găsească instrumentele cele mai eficiente pentru impulsionarea participării lor la viaţa politică şi decizională. În cadrul sesiunilor de discuţii, participantele au făcut schimb de bune practici şi soluţii legislative la probleme specifice fetelor şi femeilor. De asemenea, la finalul Congresului participantele au semnat un acord privind implicarea femeilor în politică, la nivel global.”
În România, peste 52% dintre cetăţeni sunt femei, dar reprezentarea parlamentară rămâne una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană – doar 18% femei deputat şi senator. Avem datoria şi responsabilitatea de a găsi acele instrumente care generează egalitate de şanse şi de gen, inclusiv la nivel politic şi decizional”, susţine doamna Cristina Iurişniţi, preşedintele Comisiei de resort din Camera Deputaţilor şi deputat USR.
În intervenţia sa în cadrul Congresului, Cristina Iurişniţi a subliniat necesitatea introducerii cotelor de reprezentare ca măsuri afirmative în sprijinul egalităţii de şanse, aşa cum recomandă inclusiv Uniunea Europeană şi Organizaţia Naţiunilor Unite. ”
Țările cu un procent mai mare de femei în politică – precum ţările nordice sau ţări francofone – au un nivel de trai mai ridicat, o calitate a vieţii şi un nivel crescut de fericire al tuturor cetăţenilor, nu doar al fetelor şi femeilor. Urmează doi ani electorali în România, iar cotele de reprezentare trebuie să devină o prioritate”, este de părere deputatul USR.
Preşedintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor, Cristina Iurişniţi, aminteşte şi că a depus în sesiunea parlamentară trecută un amendament la legislaţia electorală privind cotele de reprezentare, urmând ca în curând să aibă şi o iniţiativă legislativă în acest sens. Totodată, preşedintele Comisiei va demara un grup de lucru transpartinic al femeilor din Parlamentul României, pentru a transpune în plan legislativ subiectele discutate la Congresul de la Dublin.
Comentarii