27 iul.

”O consultare publică privind grupul statuar din Piața Unirii ar fi binevenită”

”Având în vedere desfășurarea concursului de soluții organizat de Primăria Bistrița privind amplasarea grupului statuar în Piața Unirii, prin care urmează să fie celebrat Centenarul Unirii, consider că:

– O consultarea publică (fie ea și on-line, în situația în care timpul rămas este scurt), privind edificarea unui monument de for public este cu atât mai necesară în anul Centenarului Marii Uniri, într-o chestiune privind cinstirea memoriei înaintașilor noștri și de ce nu în privința modului de cheltuire a banului public (2,6 milioane lei).

– Dincolo de valoarea artistică deosebită a fiecărui proiect depus, realizat de artiști plastici remarcabili și apreciată de o comisie formată din specialiști în domeniu care au stabilit o ierarhie în urma jurizării, se impune respectarea tuturor prevederilor în vigoare privind urbanismul şi autorizarea executării lucrărilor de construcţie, specificul arhitectural al zonei în care urmează a fi amplasat grupul statuar, precum şi avizul Comisiei Naţionale pentru Monumentele de For Public, din cadrul Ministerului Culturii, conform legislației specifice.

În Anul Centenar se impune și o consultare publică pentru a lua o decizie democratică în privința unui grup statuar simbolic care va fi reprezentativ pentru comunitate și va face parte din peisajul urbanistic bistrițean.

Domnule primar, consider că înaintea deciziei finale prin votul consilierilor, așa după cum ați anunțat, ar fi necesară consultarea cetățenilor care să-și exprime opțiunea, alegând dintre primele proiectele, în ordinea punctajului stabilit de comisia de jurizare”, spune deputatul USR Cristina Iurișniți.

Reamintim că opt proiecte au fost depuse la concursul de soluții organizat de Primăria Bistrița pentru realizarea unui grup statuar din bronz în Piața Unirii, prin care să fie celebrat Centenarul Marii Uniri. Obiectul principal al concursului a fost elaborarea unui concept de ansamblu, respectiv a unei soluții artistice, care să cuprindă o propunere de lucrare de sculptură ca monument de for public și amenajarea amplasamentului.

   

Lucrările au fost realizate de artiști plastici din București, Cluj-Napoca, Dâmbovița, Bistrița, machetele fiind expuse la Primărie. ”Îngerul Unirii”, momentul desemnării reprezentanților Bistriței la Marea Adunare de la Alba Iulia, cei cinci delegați ai Bistriței la Marea Unire, ”12 stâlpi ai înfăptuirii Marii Uniri”, mâini întinse unele spre altele, reprezentări sub formă de coloane și unele viu colorate sunt soluțiile prezentate juriului.

   

Primarul Ovidiu Crețu a spus că într-o viitoare ședință de Consiliu Local se va decide prin vot, din primele patru lucrări în ordinea punctajului, proiectul care va fi pus în practică: ”Au fost prezentate opt lucrări, iar comisia a făcut un punctaj de la 776 și până la 549 de puncte. Primele două lucrări sunt foarte apropiate ca note, 776 respectiv 751, mai sunt două lucrări cu peste 700 și într-o ședință viitoare de Consiliu Local, poate una extraordinară, voi supune votului selectarea din cele care au peste 700 lucrarea care se va realiza”, a menționat primarul Bistriței, fără a le nominaliza.

Câștigătorul va primi un premiu de 500 de euro.

   

Membrii juriului: Radu Moraru – rector al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca (președinte), Șerban Țigănaș – arhitect, președintele Ordinului Arhitecților din România, Gheorghe Mândrescu, istoric de artă – Universitatea Babes Bolyai Cluj-Napoca, Narcisa Turcanu, arhitect – Ordinul Arhitecților din Transilvania – Cluj-Napoca, Oliv Mircea – președintele Asociației UAP Cluj-Bistrița, Alexandru Uiuiu – Directorul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Bistrița-Năsăud, Alexandru Gavrilaș – directorul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, Monica Pop – arhitect șef Bistrița, Vasile Duda – istoric de artă, Liceul de Artă ”Corneliu Baba” Bistrița (membri), Mihaela Vrabete, arhitect, Primăria Turda, Corneliu Gaiu, istoric, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud (supleanți).

2,6 milioane lei au fost alocate la începutul anului de la bugetul local pentru realizarea unui grup statuar în Piața Unirii, suma incluzând și amenajările necesare.

Articol preluat de pe Timponline.ro

Comentarii