24 iul.

„Premierul Viorica Dăncilă, bilanţul real după şase luni de mandat: promisiuni uitate pentru copiii cu autism”

Deşi se laudă cu realizările guvernului pe care îl conduce de şase luni, premierul Viorica Dăncilă omite să noteze în raportul de activitate promisiunile neîndeplinite faţă de românii care suferă de autism şi de familiile acestora.

Deputatul USR Cristina-Ionela Iurişniţi, preşedintele Comisiei pentru egalitate de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor, aminteşte că, după ce, în februarie 2018, premierul a folosit termenul de ”autist” cu sens peiorativ, şi-a declarat public ”sprijinul ferm pentru persoanele cu dizabilităţi, indiferent de natura acestora”. Totodată, Viorica Dăncilă a declarat că va ”folosi toate pârghiile legale pentru a pune în practică, în cel mai scurt timp, măsuri active destinate rezolvării dificultăţilor pe care le întâmpină semenii noştri”.
Cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului (2 aprilie), deputatul USR a adresat premierului o interpelare, solicitând urgentarea măsurilor promise pentru dezvoltarea serviciilor sociale oferite categoriilor vulnerabile de către ONG-urile acreditate şi asigurarea accesului gratuit la terapii de recuperare destinate persoanelor cu tulburări de spectru autist (TSA) şi tulburări psihice. Interpelarea a fost înregistrată la Camera Deputaţilor în 17.04.2018, după cum se poate verifica şi pe site-ul instituţiei.
Deşi în Regulamentul Camerei Deputaţilor, la Art. 201 alin. (2), se stipulează clar că ”Guvernul şi fiecare dintre membrii săi sunt obligaţi să răspundă la interpelări în cel mult două săptămâni. Pentru motive temeinice, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor poate acorda un singur termen de 15 zile”, premierul Dăncilă nu a răspuns nici după trei luni deputatului USR Iurişniţi.”
În România persoanele diagnosticate cu tulburări de spectru autist nu beneficiază de egalitate de şanse, fiind extrem de dificil să-şi exercite drepturi fundamentale: la educaţie, la sănătate, libertatea de mişcare etc. În prezent, recuperarea şi îngrijirea copiilor cu autism cad doar pe umerii părinţilor, care se descurcă aşa cum pot, pe cont propriu sau cu sprijinul organizaţiilor neguvernamentale din domeniu”, atrage atenţia autoarea interpelării, preşedintele Comisiei pentru egalitate de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor.
Nu există date oficiale privind numărul persoanelor cu autism din ţara noastră, dar anual, circa 3000 de copii sunt diagnosticaţi cu TSA, iar estimările organizaţiilor neguvernamentale privind numărul tuturor celor care au autism variază până la 200.000. În alte ţări europene, copiii cu autism sunt integraţi în şcoli, li se asigura transportul, iar terapia este gratuită; totodată, şi familiile celor diagnosticaţi cu autism beneficiază de consiliere psihologică.
În România există atât o lege care prevede servicii gratuite pentru copiii cu autism, cât şi o strategie pentru ca aceşti copii să poată fi ajutaţi să ducă o viaţă normală. Cu toate acestea, terapiile extrem de costisitoare indicate în aceste afecţiuni nu sunt decontate, nu există specialişti suficienţi în instituţiile de resort, unităţile de învăţământ de stat resping copiii cu tulburări de spectru autist şi educaţia nu este adaptată nevoilor acestora.
Pentru persoanele tinere şi adulte cu TSA, care au nevoie de servicii intensive de sprijin pe toată durata vieţii, legislaţia în vigoare nu prevede altceva decât o simplă indemnizaţie de dizabilitate. ”Lipsa investiţiilor în serviciile sociale pentru aceştia duce la scăderea calităţii vieţii persoanelor afectate, cât şi a familiilor acestora şi a întregii comunităţi”, subliniază deputatul USR Cristina-Ionela Iurişniţi.
Comentarii