27 iun.

Declaraţie politică cu privire la revalorizarea învăţământului profesional-dual

Doamna deputat USR, Cristina Iurişniţi, a susţinut miercuri, 27 iunie, o declaraţie politică cu privire la revalorizarea învăţământului profesional-dual, în contextul crizei forţei de muncă cu care se confruntă România la momentul actual.

Din nefericire, sistemul educaţional nu reuşeşte să amelioreze această situaţie, funcţia economică a învăţământului fiind ignorată şi neexploatată corespunzător. Astfel, în continuare, actualul sistem de educaţie este necorelat cu cerinţele pieţei muncii, devenind o piedică pentru elevii şi absolvenţii care îşi doresc să rămână şi să muncească în România.
Unul dintre remediile care ar putea sta la baza combaterii acestui fenomen este sistemul de învăţământ profesional dual care, pe baza parteneriatului dintre şcoală şi operatorii economici, să stimuleze calitatea profesionalizării elevilor şi, inerent, creşterea forţei de muncă calificată în economia românească. În sensul susţinerii acestui tip de învăţământ, România are nevoie de un program de tipul ,,Adoptă o şcoală”! Mediul afaceri ar trebui să investească în educaţie pro bono dar şi să beneficieze de anumite stimulente şi facilităţi pentru desfăşurarea unui astfel de proiect.
Pentru ameliorarea problemelor menţionate anterior vom depune un pachet de iniţiative legislative ,,Adoptă o şcoală!” care să reducă cota de impozit la 0% pentru elevii care optează pentru un contract individual de muncă part-time, respectiv 5% pentru absolvenţii din învăţământul profesional – dual, încadraţi pe piaţa muncii, în baza unui contract individual de muncă cu operatorul economic partener al unităţii de învăţământ absolvite pe o perioadă de maxim 3 ani.
Astfel, cele două iniţiative complementare au menirea de a crea noi oportunităţi pentru absolvenţii învăţământului profesional – dual, în vederea atât a menţinerii forţei de muncă calificată în România prin acordarea facilităţilor economice, cât şi a încurajării agenţilor economici să investească în dezvoltarea învăţământului profesional dual.
Totodată, concomitent cu aceste măsuri, Ministerul Educaţiei Naţionale are obligaţia de a realiza o campanie naţională de conştientizare adresată tinerilor pentru a revaloriza învăţământul profesional-dual!
În acest sens, reamintesc faptul că examenul pentru şcolile profesionale este prevăzut în acest an între 23- 26 iulie.
Comentarii