27 iun.

Cerem revocarea lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor

Deputatul USR Cristina Iurişniţi i-a transmis o scrisoare liderului de grup al PSD în care îi cere revocarea lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

În scrisoare este invocat Codul de conduită al deputaţilor şi senatorilor care obligă parlamentarii “să acţioneze cu onoare şi disciplină ţinând cont de principiile separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, transparenţei, probităţii morale, responsabilităţii şi respectării reputaţiei.
”Liviu Dragnea se află într-o încălcare flagrantă a articolului 1 alineatul (3) din Codul de conduită al deputaţilor şi senatorilor şi trebuie revocat de urgenţă.
Scrisoarea deschisă:
Stimate domnule Suciu,
Vă solicit ferm să înaintaţi Biroului permanent al Camerei Deputaţilor solicitarea de revocare a domnului deputat Nicolae-Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în baza atribuţiilor pe care vi le conferă articolul 26 din Regulamentul Camerei Deputaţilor:
“Preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar care l-a propus şi căruia îi aparţine funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor”.
Recenta condamnare penală la 3 ani şi 6 luni cu executare a celui de-al treilea om din statul roman, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu, decredibilizează atât instituţia Parlamentului cât şi România pe scena internaţională. În opinia noastră, până la reabilitare, domnul Dragnea se află într-o încălcare flagrantă a articolului 1 alineatul (3) din Codul de conduită al deputaţilor şi senatorilor: “Deputaţii şi senatorii au obligaţia să acţioneze cu onoare şi disciplină ţinând cont de principiile separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, transparenţei, probităţii morale, responsabilităţii şi respectării reputaţiei”.
Prezumţia de nevinovăţie, invocată frecvent în spaţiul public de susţinătorii domnului Dragnea, reprezintă doar o garanţie a faptului că nimeni nu trebuie să răspundă penal în absenţa unei hotărâri definitive de condamnare. Prezumţia de nevinovăţie nu este şi nu poate fi considerată o prezumţie de moralitate, cu atât mai puţin în cazul domnului Dragnea, care are deja o condamnare definitivă pentru fraudarea unui referendum.
Sunt momente în care binele comun este mai important decât orice alte nevoi, inclusiv cele personale. Este nevoie doar de o fărâmă de demnitate pentru ca domnul Dragnea să-şi dea seama că nu mai poate conduce Camera Deputaţilor. De aceea fac apel la dumneavoastră, domnule Suciu, să-l ajutaţi pe domnul Dragnea să realizeze că dumnealui este, în momentul de faţă, principala problemă a partidului dumneavoastră şi a României.
Comentarii