25 iun.

Ministerul Educaţiei Naţionale nu respectă decizia Curţii Constituţionale

În contextul declarării neconstituţionale a Legii de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 76/2017 privind înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică – S.A. ca urmare a reorganizării Regiei Autonome „Editura Didactică şi Pedagogică” prin transformare, Ministerul Educaţiei Naţionale a atribuit Editurii Didactice şi Pedagogice un contract de 24 de milioane de lei.
Dacă în aceste zile Coaliţia de guvernare PSD-ALDE militează pentru respectarea jurisprudenţei Curţii Constituţionale şi a statului de drept când vine vorba de decizii strict politice, aceeaşi Coaliţie nu este în stare să respecte norma de drept. Neconstituţionalitatea procesului de înfiinţare a editurii unice este întemeiată pe faptul că Guvernul României nu a respectat procedura legală de înfiinţare a unei regii autonome, fapt care a atras după sine stoparea întregului proces de reorganizare a editurii unice.
Conştient de eroarea de drept în care se află şi din imposibilitatea de a găsi soluţii juridice eficiente, Ministerul Educaţiei a ales să nu respecte decizia CCR şi să semneze un contract de 24 de milioane de lei cu o entitate care nu mai există! Acest lucru indică foarte clar faptul că, la momentul actual, discursul dublu al Coaliţiei de Guvernare, dar şi lipsa de încredere pe care Curtea Constituţională a generat-o prin asumarea unor decizii politice, a eliminat orice formă de respect şi supunere cu privire la ordinea constituţională şi la statul de drept.
Comentarii