25 iun.

Egalitatea de şanse – prioritate a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene

Cu ocazia prezentării de către doamna prim-ministru Viorica Dăncilă a stadiului procesului de pregătire şi a temelor de interes care vor sta la baza Programului de lucru al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, doamna deputat USR Cristina-Ionela Iurişniţi, preşedintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor adresează public următorul mesaj:

”Stimată doamnă prim-ministru,
Pe ultimul loc la tematicile de interes ale Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene se regăsesc valorile comune ale Europei, respectiv solidaritatea, coeziunea, egalitatea de şanse şi justiţia socială, valori precum respectarea demnităţii umane, inclusiv combaterea intoleranţei de orice fel.
Ca preşedinte al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor, consider că asumarea unei astfel de tematici trebuie să ocupe un loc central în pregătirile şi Preşedinţia din 2019. Cu atât mai mult cu cât, din păcate, egalitatea de şanse este încă un deziderat pentru grupurile vulnerabile din ţara noastră: femei, copii şi tineri, persoane cu dizabilităţi, minorităţi. România este printre ultimele clasate în UE în ceea ce priveşte indicatorii egalităţii de şanse şi de gen şi se află pe un trend descendent faţă de anii trecuţi.
Recent, Guvernul României a aprobat Strategia naţională privind promovarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi şi prevenirea şi combaterea violenţei domestice 2018-2021. Nu este prima. Cu toate acestea, România continuă să fie pe primele locuri în UE la numărul de copii care fac copii – mame minore. Nu există educaţie pentru sănătate decât în 7% din şcoli. Nu avem noţiuni despre egalitate de şanse în manuale, dimpotrivă, acestea sunt pline de stereotipuri, iar grupurile vulnerabile nu sunt reprezentate deloc. Violenţa domestică este omniprezentă şi sute de femei mor an de an ucise în bătaie; la fiecare 4 zile, un minor este abuzat în familie. În ciuda acestor statistici dureroase, a durat mai mult de 1 an şi jumătate să armonizăm legislaţia cu Convenţia de la Istanbul, ratificată încă din 2016.Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor sprijină eliminarea oricărei forme de discriminare şi integrarea principiului egalităţii de şanse în iniţiativele legislative, în politici şi program. Din această perspectivă, permiteţi-mi să vă adresez rugămintea să trataţi cu toată responsabilitatea oportunitatea adusă de Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene şi să lucrăm în mod real, nu doar pe hârtie, pentru egalitatea de şanse şi de tratament în România.
Vă mulţumesc.”
Comentarii