19 iun.

Victimele violenţei domestice, protejate – ordinul de protecţie provizoriu, votat în Parlament

Plenul Camerei Deputaţilor a votat favorabil proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, cu noi măsuri pentru siguranţa victimelor. Proiectul realizează armonizarea legislaţiei autohtone cu prevederile Convenţiei de la Istanbul, ratificată de România încă din 2016.

Senatul României a aprobat deja proiectul în şedinţa din 16 aprilie 2018, Camera Deputaţilor fiind decizională în acest caz. După promulgarea de către preşedintele României şi publicarea în Monitorul Oficial, victimele violenţei domestice vor avea la dispoziţie ordinul de protecţie provizoriu, eliberat pe loc de către poliţist la constatarea agresiunii şi nu după 72 de ore, cum era până acum. Acest instrument asigură o intervenţie rapidă şi înlăturarea pericolului, respectiv a agresorului din locuinţa comună sau din preajma victimei, pentru a preveni noi violenţe sau chiar un deces. Ordinul de protecţie provizoriu este valabil 5 zile şi poate fi prelungit până la emiterea ordinului de protecţie de către instanţa de judecată, iar nerespectarea lui este o infracţiune pedesită cu închisoarea de la 1 lună la 1 an. O altă noutate este aceea că agresorul este obligat să poarte o brăţară electronică pentru o monitorizare în mod real a acestuia. ”De la debutul lui 2018, numărul femeilor ucise de către parteneri sau foşti parteneri a crescut, deşi unele victime aveau deja un ordin de protecţie emis. Această măsură va permite autorităţilor să supravegheze agresorii şi alături de ordinul de protecţie provizoriu va salva vieţi”, a declarat deputatul USR Cristina Iurişniţi, preşedintele Comisiei pentru egalitate de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor.
Alte modificări legislative se referă la înlocuirea termenilor de violenţă în familie cu violenţă domestică, definirea violenţei împotriva femeilor, responsabilitatea autorităţilor locale în finanţarea serviciilor atât pentru victime, cât şi pentru agresori, colectarea datelor statistice relevante, dezagregate şi la intervale regulate privind violenţa domestică etc. „Un semnal de alarmă îl constituie modificările aduse Codului de Procedură Penală, care nu ajută nicidecum victimele infracţiunilor violente, dimpotrivă, avantajează agresorii. De exemplu, una dintre modificările aduse Codului de Procedură Penală prevede ca suspecţii / inculpaţii să poată fi prezenţi la audierea martorilor – până acum, doar avocatul putea asista, tocmai ca martorii să nu fie intimidaţi, să nu se simtă ameninţaţi ca să-şi retragă mărturia, iar agresorii să scape”, a mai declarat deputatul USR Cristina Iurişniţi, preşedintele Comisiei pentru egalitate de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor.
Comentarii