31 mai

Susţine accesul neîngrădit la educaţie aşa cum este el stipulat în Constituţie la articolul 32

Deputatul USR Cristina Iurişniţi a declarat că susţine accesul neîngrădit la educaţie aşa cum este el stipulat în Constituţie la articolul 32. De asemenea, susţine orice demers parlamentar comun pentru o piaţă concurenţială, care să aducă şi o creştere a calităţii manualelor şcolare.

“Uniunea Editorilor din România (UER), asociaţie profesională care militează consecvent pentru o politică editorială corectă în domeniul cărţii şcolare, a identificat o serie de motive de neconstituţionalitate în Lege manualului şcolar, adoptată recent de Senat. În plus, mai multe organizaţii europene şi internaţionale şi-au exprimat dezacordul şi uimirea faţă de decizia actualilor guvernanţi din România cu privire la naţionalizarea industriei editoriale de carte şcolară. Înclusiv Banca Mondială, prin intermediul căreia România a derulat cea mai importantă reformă educaţională între anii 1994 – 2002, a promovat în România diversitatea resursei educaţionale de carte şcolară.
Ce se întâmplă acum? Este un abuz !
Un asalt şi un atac permanent asupra sistemului de învăţământ prin monopolizarea editurilor şi informaţiei, ceea ce inevitabil duce la scăderea calităţii manualului şcolar. După ce CCR a aprobat sesizarea formulată de USR referitoare la Legea Editurii Unice, acum e rândul Legii manualui.
Hilar este faptul că în Legea Manualului şcolar se face trimitere la programele analitice care nu mai sunt în vigoare de peste 15 ani. Filosofia contemporană a educaţiei, a evidenţiat diferenţa dintre o educaţie bazată pe curriculum, adică având ca element central la toate etajele sale activitatea de proiectare, şi programa analitică, document care are în centrul activităţii didactice ideea de programare a traseului elevului către un ţel cunoscut şi impus doar de către adulţi. De aceea, programa analitică era posesoarea în mod absolut şi univoc a tuturor componenţelor procesului instructiv-educativ stabilit la nivel central. Profesorul şi elevul erau doar simpli executanţi. Desigur, au existat numeroase excepţii de la această regulă, datorită efortului şi profesionalismului a numeroşi învăţători şi profesori, care au ştiut să ţină seama de caracteristicile psiho-pedagogice, de interesele şi aptitudinile specifice ale elevilor.
Conceptual, programele şcolare actuale centrate pe dezvoltarea competenţelor, se diferenţiază de „programele analitice” prin accentul pe care îl pun pe dezvoltarea diferitelor tipuri de competenţe şi abilităţi de comunicare. Elevul este partener al învăţării prin activităţi de cooperare, negociere, luare de decizii.Vrem să asigurăm copiilor şi profesorilor noştri resurse educaţionale diversificate, circumscrise unui nivel european de politici educaţionale, care nu pot fi realizate decât într-o economie de piaţă concurenţială, competitivă şi generatoare de resurse de calitate.”
Comentarii