23 mai

Lucrările Conferinţei Preşedinţilor de delegaţii parlamentare membre ale Adunării Parlamentare a Francofoniei din Regiunea Europa

La invitaţia preşedintelui Delegaţiei Parlamentului României a Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF), doamna deputat Simona BUCURA-OPRESCU, luni, 21 mai 2018, s-au desfăşurat, la Palatul Parlamentului, lucrările Conferinţei Preşedinţilor de delegaţii parlamentare membre ale APF din Regiunea Europa, la care au participat preşedinţi de delegaţii parlamentare din 15 Secţiuni membre ale Regiunii Europa a APF, reprezentanţi ai instituţiilor francofone cu sediul la Bucureşti, membri ai Programului Tineri Parlamentari Francofoni.

Din partea Delegaţiei Parlamentului României au participat: domnul deputat Sorin CÎMPEANU, preşedintele Agenţiei Universitare a Francofoniei, şi doamnele deputat Cristina IURIȘNIȚI şi Luminiţa JIVAN.
Delegaţia Wallonie-Bruxelles a fost condusă de domnul Philippe COURARD, preşedintele Parlamentului Federaţiei Wallonie-Bruxelles.
În cadrul sesiunii solemne de deschidere, la care au participat membri ai Corpului diplomatic din ţări francofone, au avut alocuţiuni: domnul Jean-Paul Wahl, Șeful Misiunii Regionale Europa a APF, doamna Carmen-Ileana MIHĂLCESCU, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, doamna Ana BIRCHALL, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, domnul Teodor MELEȘCANU, ministrul Afacerilor Externe, domnul Sorin CÎMPEANU, preşedintele Agenţiei Universităţii Francofoniei (AUF) şi membru al Delegaţiei române la APF, şi domnul Jacques KRABAL, Secretar general Parlamentar al APF.
Preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la APF, doamna deputat Simona BUCURA-OPRESCU, a mulţumit celor prezenţi participarea la această conferinţă, la 100 de ani de la Marea Unire, la împlinirea a şi a subliniat importanţa diferitelor dimensiuni ale Francofoniei: parlamentară, instituţională, academică, economică, istorică şi culturală.
Domnia sa a salutat prezenţa domnului Jacques KRABAL, Secretar general al Adunării Parlamentare a APF, şi a domnul Philippe COURARD, preşedintele Parlamentului Federaţiei Valonia-Bruxelles, care este foarte dedicat misiunii noastre comune pentru Francofonie.
De asemenea, a mulţumit reprezentanţilor Programului Tineri Parlamentari Francofoni prezenţi la Bucureşti: doamna Volatiana RANDRIANASOLO din Madagascar, domnul Abdou MBOW, al treilea vicepreşedinte al Adunării Naţionale din Senegal, domnul Bruno LEVEBVRE, deputat Wallonie-Bruxelles şi a menţionat că, în cadrul Sesiunii plenare de la Quebec, va fi prezentată iniţiativa de creare a Reţelei tinerilor parlamentari francofoni în cadrul APF.
De asemenea, a fost reiterată necesitatea revigorării limbii franceze la nivel european, în contextul viitoarei Preşedinţii române a Consiliului Uniunii Europene, în prima jumătate a anului 2019, luând în considerare BREXIT, în cadrul organizării viitoarelor alegeri parlamentare europene. Consolidarea tuturor actorilor francofoni în regiunea noastră europeană este un obiectiv considerabil.
Doamna Simona Bucura-Oprescu a amintit de planul preşedintelui Macron, prin intermediul căruia va putea fi implementată măsura de studiere a autorilor francofoni în şcolile din Franţa, printre care şi autori români precum: Emil Cioran, Eugen Ionescu, Matei Vişniec, Panait Istrati, Martha Bibescu, Elena Văcărescu, George Enescu.
În intervenţia sa, domnul deputat Sorin CÎMPEANU, preşedintele Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF), a reamintit de organizarea la Bucureşti, în noiembrie 2017, a Conferinţei femeilor francofone care a reunit peste 700 de femei reprezentând ţări din spaţiul francofon. Fiind cel de-al 17-lea preşedinte al AUF de la înfiinţarea sa, în 1961, este prima dată când preşedintele vine dintr-o ţară în care limba franceză nu este limba oficială. Dubla calitate de parlamentar membru al Delegaţiei şi de preşedinte al AUF constituie o oportunitate şi o responsabilitate, în acelaşi timp, pentru a deservi legăturile atât de necesare între AUF şi APF.
În continuare, domnia sa a făcut referiri la AUF, cea mai mare reţea academică internaţională din lume, ce reuneşte 900 de membri din 111 ţări de pe 5 continente. AUF are, începând cu anul 2017, o nouă strategie care urmăreşte construirea Noului spaţiu universitar francofon. Este o strategie bazată pe trei provocări majore: calitate, angajabilitate, dezvoltare. Începând din acest an, am introdus şi statutul de observator, care poate oferi acces unor universităţi provenite din ţări care nu sunt în mod tradiţional francofone (sau vorbitoare de limba franceză), dar care arată un interes deosebit pentru carieră, calitate şi angajabilitate.
Lucrările au continuat cu o serie de prezentări privind promovarea francofoniei româneşti la nivel instituţional şi în diverse domenii de activitate.În cadrul acestei sesiuni au luat cuvântul: doamna Sanda-Maria ARDELEANU, fostul preşedinte al Delegaţiei Parlamentului României la APF, E.S. doamna Rana MOKKADEM, preşedinte al Grupului ambasadelor, delegaţiilor şi instituţiilor francofone – GADIF, doamna Rennie YOTOVA, directorul Biroului regional al OIF pentru Europa Centrală şi de Est (BRECO), domnul Cristian NEVZOREANU, director adjunct al Afacerilor Publice – Dacia şi Grup Renault România, E.S. doamna Michèle RAMIS, ambasadoarea Republicii Franceze în România – mesaj video, domnul Christophe GIGAUDAUT, directorul Institutului Francez din România şi domnul Mohamed KETATA, director regional pentru Europa Centrală şi de Est a Agenţiei Universitare a Francofoniei.În cadrul dezbaterilor ce au urmat alocuţiunilor, Reprezentantul permanent al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei la Uniunea Europeană, domnul ambasador Stéphane LOPEZ, a subliniat locul francofoniei şi al limbii franceze în cadrul instanţelor europene în contextul BREXIT.
Preşedinţii delegaţiilor francofone au intervenit în favoarea adoptării unei declaraţii, denumită Declaraţia de la Bucureşti, prin care invită statele francofone din Europa membre ale Francofoiei şi membre ale Uniunii Europene să stabilească de comun acord o strategie de promovare a limbii franceze ca limbă de lucru în cadrul instanţelor europene.
Discuţiile s-au concentrat, în continuare, asupra alegerii temei care va fi dezbătută în următoarea Sesiune a Regionalei Europa la APF, care va avea loc în Andorra, în toamna acestui an. Astfel, s-a decis ca temă principală Importanţa turismului pentru spaţiul francofon.În finalul dezbaterilor, parlamentarii francofoni au discutat problema urmăririi rezoluţiilor adoptate de Sesiunea plenară a APF de la Luxemburg, din anul 2017.
Comentarii