
Undă verde pentru ordinul de protecţie provizoriu
Doamna deputat Cristina Iurişniţi, preşedintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor a susţinut miercuri, 16 mai, o declaraţie de presă cu privire la recentele modificări legislative aduse Legii 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie.
„De Ziua Internaţională a Familiei, Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi şi Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi ale Camerei Deputaţilor au dezbătut şi acordat un raport favorabil proiectului de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Proiectul de lege introduce noi măsuri ce vizează siguranţa victimelor violenţei, în acord cu prevederile Convenţiei de la Istanbul, ratificată de România încă din 2016. Principalele modificări legislative aduse vizează înlocuirea noţiunii de violenţă în familie cu violenţă domestică, definirea violenţei împotriva femeilor, introducerea ordinului de protecţie provizoriu şi a unor măsuri concrete de supraveghere a respectării ordinului de protecţie, responsabilitatea autorităţilor locale în finanţarea serviciilor atât pentru victime, cât şi pentru agresori. Esenţial este ordinul de protecţie provizoriu, care va fi emis pe loc de către poliţist, pentru o intervenţie rapidă şi înlăturarea pericolului, respectiv a agresorului victimei violenţei domestice. Ordinul de protecţie provizoriu este un instrument complementar, are valabilitate de 5 zile şi poate fi prelungit până la emiterea ordinului de protecţie de către instanţă. Nerespectarea ordinelor de protecţie, fie şi provizoriu constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 1 lună la 1 an. De asemenea, agresorul este obligat să poarte o brăţară electronică pentru o mai bună supraveghere şi îmbunătăţirea sprijinului acordat victimelor violenţei domestice.”
În cadrul şedinţei, preşedintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, deputatul USR Cristina Iurişniţi a evidenţiat importanţa obligaţiei autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale competente în prevenirea şi combaterea violenţei domestice de a colecta date statistice relevante, dezagregate şi la intervale regulate privind acest fenomen.