,,Experimentul lalelelor”, după cum l-a intitulat filosoful Mihail Șora, reprezintă o reîntoarcere la practicile comuniste, care încă își mai fac resimțite efectele la aproape 30 de ani de la Revoluție.
Din nefericire, din cauza politizării excesive, a lipsei de integritate și a reminiscențelor comuniste, sistemul de educație din România este profund viciat prin nerespectarea drepturilor fundamentale ale copiilor și ale elevilor. Orice formă de manifestare culturală și educativă în afara spațiului școlii nu poate periclita integritatea psihică și demnitatea elevilor, iar desfășurarea acestor activități nu trebuie să aibă un impact negativ asupra beneficiarilor primari ai educației.
Condamn cu fermitate aceste practici retrograde și obediente care nu fac cinste învățământului românesc și care evidențiază din nou faptul că actuala clasă politică este lipsită de deontologie și de respect față de școală.
Depolitizarea învățământului reprezintă o prioritate, iar în acest sens am depus o propunere legislativă în Parlament, considerând că aceasta este soluția optimă în ceea ce privește reconsolidarea integrității, a independenței și a calității managementului unităților de învățământ din România. În aceste momente, legea depolitizării se află în procedura parlamentară și își propune să elimine orice formă de interferență între mediul politic și sistemul de educație, care se dorește a fi un spațiu al valorilor democratice, în care drepturile elevilor și ale cadrelor didactice sunt respectate.
În acest sens, am trimis o adresă Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție în speranța anchetării situațiilor denigrante la care au fost supuși copiii în cadrul evenimentului ,,Simfonia Lalelelor”.
Comentarii