22 mart.

Nu totul trebuie să fie Unic și Controlat!

Pe fondul asaltului constant asupra sistemului naţional de educaţie iniţiat de Coaliţia de guvernare, USR a decis alături de PMP şi de Grupul minorităților să sesizeze Curtea Constituțională a României cu privire la neconstituționalitatea proiectului de lege 600/2017, iniţiat de Guvernului României prin care se înființează o editură unică ce va avea monopol pe piața manualelor școlare. Prin adoptarea acestui proiect în Parlament se încalcă principiul funcționării pieței economice și mecanismele concurențiale.

Concomitent, am amendat Proiectul Legii manualului şcolar pentru a elimina uniformizarea actului educaţional. Astfel, am reuşit să modificăm proiectul de lege, în sensul selectării a 3 proiecte de manual! E un mic pas care ne desparte de monopol şi politici autoritariste departe de valorile europene pe care vrem sa le promovam! Mai mult decât atât, activitatea la clasă a cadrelor didactice ar fi fost periclitată de lipsa capacității de decizie cu privire la suportul didactic diversificat, fapt ce are efecte nocive asupra stimulării creativității, metodelor de predare și învățare, și nevoilor principalilor beneficiari ai sistemului de educație.
Am demonstrat încă o dată că interesele actorilor din educație reprezintă o prioritate pentru noi și vom continua să blocăm orice inițiativă nocivă a Guvernului prin care se dorește monopolizarea informației, centralizarea pieței de manuale și limitarea drepturilor profesorilor și al elevilor!
Comentarii