08 mart.

Ziua Internațională a Femeii

Vom sărbători în această săptămână 8 martie, Ziua Internațională a Femeii. Dincolo de manifestările specifice oricărei astfel de ocazii, această dată este și trebuie amintită ca etapă importantă în lupta pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați.

Ziua Internaţională a Femeii a marcat, simbolic, lupta femeilor din toată lumea, după sute de ani de discriminare, pentru recunoașterea dreptului la educație, la programul celor 8 ore de muncă, dreptul de a vota, egalitate în fața legii etc. Din 1975, când ONU a atestat-o ca atare, poate cel mai spectaculos mod de a o serba a avut loc în Iran în 1982, când femeile şi-au dat la o parte întreaga zi vălul care le acoperea faţa: un risc enorm asumat pentru a-și cere dreptul la egalitate.
Dincolo de festivismul golit de fond moștenit din comunism, ziua de 8 martie trebuie să fie și pentru România o zi în care dăm la o parte vălul care acoperă încă inegalitatea de șanse, discriminarea și stereotipurile.
Țara noastră este penultima în Uniunea Europeană în ceea ce privește egalitatea de șanse și de gen. Suntem în schimb pe locul întâi la numărul de sarcini accidentale pentru grupa de vârstă 13 -15 ani, cu peste 9200 de mame minore anual. Suntem primii la mortalitate infantilă și a mamei la naștere; avem unul dintre cele mai mari procente de mame care nu merg deloc la doctor în timpul sarcinii. Educația pentru sănătate lipsește din scoli, fiind lăsată la voia întâmplării. Tot ca urmare a lipsei de educație, 3 din 10 românce sunt abuzate verbal, fizic, sexual încă de la vârsta de 15 ani; la fiecare 30 de secunde o româncă este bătută de partener; la fiecare 5 zile, una este ucisă. Festivitățile, florile și cadourile nu schimbă aceste aspecte. Pe termen scurt și mediu, ele pot fi corectate doar prin legi corecte, aplicate cu responsabilitate. Pe termen lung, soluția este educația.
Generațiile viitoare trebuie să fie educate în spiritul respectării egalității de șanse și de gen, fundament al unei dezvoltări durabile a României ca stat democratic și european. Cu toate acestea, reforma sistemului educațional din acest punct de vedere întârzie: programele și planurile-cadru, manualele școlare nu includ noțiuni despre egalitatea de șanse și de gen, drepturile femeilor, stereotipuri și discriminare, educație pentru sănătate sexuală și psiho-emoțională, drepturi reproductive și prevenție! Aceasta cu toate că România este semnatara unor convenții și tratate internaționale care pun accent pe educație ca mijloc de combatere a discriminărilor și prevenire a violenței asupra femeilor, cum ar fi Convenția CEDAW și cea de la Istanbul.
Școala nu este adaptată realităților actuale și reflectă mai degrabă secolul trecut, cu clișee și stereotipuri ce nu fac decât să perpetueze o condiție ingrată a fetelor din prezent – femeile din viitor sărbătorite în fiecare an de 8 martie! Resimțim aceste efecte educaționale la nivelul societății, printr-o mai mică ocupare a femeilor pe piața muncii, o rată mică de antreprenoriat feminin și reprezentare la nivel decizional, risc crescut de sărăcie și excluziune socială. Inegalitatea de șanse are un cost enorm – peste 10 miliarde de Euro anual – bani de care toți românii, indiferent de sex ar putea beneficia în infrastructură, sănătate și educație.
Stimate colege și stimați colegi parlamentari, vă amintesc că femeile constituie 52% din populația României. Parlamentul este instituția care poate și are datoria să le asigure egalitatea de drepturi și de șanse garantate constituțional, legal. Pentru a sărbători în anii care vin un 8 martie al unei societăți educate și responsabile, va invit sa lăsăm orgoliile și interesele de partid la “discutate și uitate”, pentru a îmbunătăți educația generațiilor viitoare și implicit condiția femeilor pe care le reprezentăm.
Nu pot sa închei mesajul meu ca președinte al Comisie pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați fără a transmite sănătate, iubire și proiecte duse la capăt tuturor femeilor din Parlamentul României! Nu am uitat însă că bărbații sunt complementari femeii, așa că, dacă 8 martie pentru ei va o zi a prețuirii și a curtoaziei pentru femeia puternică din viața lor, în 9 martie, conform tradiției populare, sărbătorim ziua bărbatului. La mulți ani și o săptămână frumoasă a egalității de șanse și de gen pentru toate femeile din România și pentru bărbații din viața lor!
Comentarii