27 feb.

Deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grup USR)- mesaj ferm împotriva violenței în politică

PREȘEDINTELE COMISIEI PENTRU EGALITATE DE ȘANSE PENTRU FEMEI ȘI BĂRBAȚI, DOAMNA DEPUTAT CRISTINA IONELA IURIȘNIȚI (GRUP USR) COMISIA PENTRU EGALITATEA DE ȘANSE PENTRU FEMEI ȘI BĂRBAȚI A CAMEREI DEPUTAȚILOR, MESAJ FERM ÎMPOTRIVA VIOLENȚEI ÎN POLITICĂ

Nivelul de violență verbală din Parlamentul României este îngrijorător, consideră membrii Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților.
Folosirea în mod repetat a unui ton agresiv, a unui limbaj injurios sau licențios, chiar a gesturilor obscene nu își au locul în comportamentul unui demnitar public ales. Comisia face un apel către toți parlamentarii, indiferent de afilierea politică, să descurajeze astfel de manifestări și să le sancționeze cu fermitate atunci când apar.
În România au loc anual peste 20.000 de loviri și alte violențe ; la fiecare 4 zile un minor este abuzat și la fiecare 5 zile o femeie este ucisă în bătaie.În aceste condiții, avem datoria să sancționăm agresivitatea și să dăm un exemplu în ceea ce privește egalitatea de șanse. Parlamentul României este instituția democratic reprezentativă, care trebuie să constituie un model pentru cetățenii României, de aceea este nepermisă toleranța în acest for față de orice tip de violență, inclusiv la nivel verbal.
Totodată, amintim prevederile Hotărârii nr.77/2017 privind Codul de conduită al deputaților și senatorilor :
ART. 6 Alin (1) Deputații și senatorii trebuie să asigure prin atitudine, limbaj, conduită și ținută solemnitatea ședințelor parlamentare și bunul mers al activităților desfășurate în cadrul structurilor parlamentare.
Alin (2) Parlamentarii trebuie să aibă o ținută vestimentară decentă și să nu folosească expresii sau cuvinte jignitoare, indecente sau calomnioase.
În consecință, adresăm un apel la respect și demnitate, pentru a putea da un exemplu adecvat cu statutul de parlamentar și a crește încrederea cetățenilor în Parlamentul României.
Comentarii