
Declarație de presă referitoare la Ziua Europeană a Limbilor
Deputatul USR, Cristina Iurișniți, a susținut marți, 26 septembrie, o declarație de presă referitoare la Ziua Europeană a Limbilor (ZEL) – o sărbătoare a diversității lingvistice si culturale.
Ziua Europeană a Limbilor este un eveniment organizat anual la data de 26 septembrie, pentru a sărbători diversitatea lingvistică a unui continent care numără peste 200 de limbi europene, 24 de limbi oficiale ale UE, aproximativ 60 de limbi regionale și minoritare, dar și multe alte limbi vorbite de persoane provenind din alte regiuni ale lumii. Organizat anual începând din anul 2001, la inițiativa Consiliului Europei și a Uniunii Europene, evenimentul își propune să sensibilizeze publicul cu privire la importanța învățării limbilor străine, ca instrument esențial de consolidare a legăturilor între țările membre ale celor două organisme.
În fiecare an, ziua de 26 septembrie reamintește celor 800 de milioane de europeni din 47 de țări că au posibilitatea de a participa la diferite evenimente prin intermediul a numeroase institute culturale și lingvistice, asociații, universități, și mai ales multe școli și licee care pot să îți promoveze acțiunile pe platformele colaborative europene.
Ce sărbătorește această zi, organizată pentru prima dată în 2001, cu ocazia „Anului european al limbilor”?
Ziua Limbilor Europei celebrează diversitatea lingvistică, plurilingvismul, învăţarea limbilor străine pe tot parcursul vieţii. Ziua Europeană a Limbilor vizează atragerea atenţiei publicului asupra importanţei învăţării limbilor străine şi sensibilizează, de asemenea, cu privire la existenţa şi valoarea tuturor limbilor vorbite în Europa, încurajând învățarea lor pe tot parcursul vieții!
Este o ocazie de a reaminti varietatea limbilor vorbite în Europa, de a promova diversitatea culturală și lingvistică, de a încuraja învățarea limbilor străine la orice vârstă ! Cunoașterea mai multor limbi facilitează comunicarea cu alte persoane și accesul la locuri de muncă și contribuie la dezvoltarea întreprinderilor. Aceste aspecte trebuie încurajate în luările de poziție, în comunicatele din presa naționale și în cadrul legislativ adoptat.
Manifestările organizate în Europa, precum cursuri de limbi străine, jocuri, discuții, conferințe, emisiuni de radio, concursuri în scoli, târguri lingvistice, cum este cel găzduit Uniunea europeană a institutelor culturale naționale și Reprezentanța Comisiei Europene la București pun în valoare, o dată în plus, diversitatea culturală și lingvistică a continentului nostru. În acest context reamintim importanța adoptării Cadrului european de referință pentru limbile europene, un instrument de evaluare util atât în redactarea C.V. –ul Europass, cât și în eliberarea certificatelor internaționale care atestă nivelul competențelor lingvistice.
Pe acest fond, în calitate de deputat al circumscripției Bistrița –Năsăud, îmi revine datoria de a denunța cu fermitate comunicatul UDMR apărut în presa națională în legătură cu un așa zis conflict interetnic identificat la nivelul unor copii de clasa a V-a și a VI-a la Colegiul National „Andrei Mureșanu”Bistrița. Este evident că în scoli trebuie să promovăm respectul reciproc, diversitatea lingvistică și culturală, plurilingvismul în spiritul valorilor europene pe care ni le-am asumat ca stat! Nu cred că trebuia să ajungă în presa națională o altercație între copii de gimnaziu de clasa a V-a și a VI-a, speculându-se motivele etnice. Colegii profesori și elevii de la filiera cu predare în limba maghiară se află într-o relație firească, de colegialitate și respect cu omologii lor de la filierele cu predare în limba romană.
Să lăsăm școala să își rezolve problemele legate de indisciplina sau lipsa unor atitudini sociale corecte, fără să aducem politicul în discuție!
În concluzie, țin să subliniez rolul acestei zile și scopul acestor evenimente europene, care este tocmai acela de a promova diversitatea lingvistică ca punte esențială de comunicare între popoare, dar și un instrument de interes turistic sau profesional. În plus, cunoașterea limbilor străine facilitează o mai bună înțelegere interculturală, fundamentul patrimoniului cultural european.