18 sept.

Respingerea de urgență a Hotărârii de Guvern publicată pe site-ul MEN în data de 15.09.2017

Deputatul USR, Cristina Iurișniți, membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților, solicită Guvernului României respingerea de urgență a Hotărârii de Guvern publicată pe site-ul MEN în data de 15.09.2017, prin care se dorește înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A, subordonată Ministerului Educației Naționale, menită să pună monopol pe tipărirea și editarea manualelor școlare.

Din perspectiva sistemului educațional, o astfel de măsură va genera o serie de efecte negative prin uniformizarea actului educațional și prin controlul ideologic al învățământului. Mai mult decât atât, activitatea la clasă a cadrelor didactice va fi periclitată de lipsa capacității de decizie cu privire la suportul didactic diversificat, fapt ce are efecte nocive asupra stimulării creativității, metodelor de predare și învățare și nevoilor principalilor beneficiari ai sistemului de educație.
Totodată, apariția Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A afectează piața concurențială a editurilor și instaurează monopolul redactării și tipăririi manualelor școlare. Ministerul Educației Naționale are obligația de a remedia cauzele problemei, nu efectele survenite, prin planificarea eficientă a licitațiilor, prin alocarea sumelor necesare achiziționării manualelor de calitate și prin asumarea unei conduceri responsabile care să gestioneze relația cu piața editurilor.
Nu în ultimul rând, gravitatea situației pe care Ministerul Educației Naționale o promovează este condamnată atât de Federația Editorilor Europeni, cât și de instituțiile de presă internaționale care menționează că o situație asemănătoare mai este întâlnită doar în statele lipsite de principii democratice, singurul stat european care și-a mai asumat o astfel de decizie fiind Ungaria lui Viktor Orban.
Măsurile abuzive asumate de Guvernul Tudose, bulversarea sistemului educațional, refuzul intelectualilor români de a se mai implica în procesul de redactare a manualelor școlare, dar și lipsa unei viziuni democratice și predictibile reprezintă principalele motive pentru care solicit Guvernului retragerea Hotărârii de Guvern și demiterea ministrului Educației, Liviu Marian Pop.

Comentarii