13 iul.

Participarea la cea de-a 43-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei- APF

În perioada 8-11 iulie 2017, la Luxemburg, a avut loc cea de-a 43-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF), dedicată temei privind: „Diversitatea lingvistică, diversitatea culturală, identităţi”.

Pe lângă participarea la sesiune, ce a marcat 50 de ani de la înfiinţarea organizaţiei, Delegaţia română formată din domnul deputat Nicolae Bănicioiu, Preşedintele Delegaţiei, doamna deputat Simona Bucura-Oprescu, doamna deputat Cristina-Ionela Iurişniţi, domnul deputat Constantin Codreanu, a avut discuţii bilaterale cu Prim-Ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului, domnul Xavier Bettel, în care a fost evocată recenta vizită a domniei sale în România, cu Preşedintele Camerei Deputaţilor din Luxemburg, domnul Mars di Bartolomeo, precum şi cu numeroşi reprezentanţi francofoni prezenţi la reuniune.
Cu ocazia distribuirii unor mandate în cadrul Adunării, parlamentarilor români le-au revenit următoarele: 
Preşedintele Delegaţiei, domnul deputat Bănicioiu, a fost confirmat în funcţia de coordonator naţional al Reţelei parlamentare pentru lupta contra HIV/SIDA, tuberculozei şi paludismului. 
Doamna deputat Simona Bucura-Oprescu a fost confirmată în funcţia de membră a Comitetului Director al Reţelei femeilor parlamentare membre ale APF. De asemenea, doamna deputat Bucura-Oprescu a prezidat, alături de tineri parlamentari francofoni, sesiunea plenară a Parlamentului Francofon al Tinerilor. 
Doamna deputat Cristina Iurişniţi a fost confirmată în funcţia de raportor al Subcomisiei pentru educaţie.
Preşedintele Adunării Naţionale din Québec, domnul Jacques Chagnon, a preluat funcţia de Preşedinte al Adunării Parlamentare a Francofoniei pe o durată de doi ani, următoarea sesiune plenară a APF urmând a avea loc anul viitor în Québec, Canada.

Comentarii