08 iun.

A avut loc la Senatul României primirea delegaţiei Grupului de prietenie a Regatului Belgiei

Miercuri, 7 iunie, a avut loc la Senatul României primirea delegaţiei Grupului de prietenie a Regatului Belgiei, regiunea Wallonie – Bruxelles, condusă de preşedintele Jacques Brotchi. Din cadrul delegaţiei a făcut parte şi reprezentantul oficial la Bucureşti, domnul Eric Poppe.
În calitate de secretar al Grupului parlamentar de prietenie România – Belgia, d-na deputat, Cristina Iurişniţi, a prezentat un scurt istoric al activităţilor derulate între cele 2 grupuri parlamentare iniţiate încă din 2002. Printre cele mai semnificative acţiuni au fost menţionate acordare de burse de studii studenţilor români francofoni de către Ddelegaţia Wallonie-Bruxelles şi organizarea unor schimburi de bune practici între oraşul belgian Mons, capitală culturală europeană în 2015 şi Timişoara, care se va pregăti pentru aceeaşi titulatura în 2021. Între cele 2 ţări diplomaţia parlamentară intermediată prin reprezentanţii săi a generat schimburi de experienţă în domeniile educaţiei, culturii, artelor. Participările la viitoarele acţiuni din 2018 din cadrul Forumului cooperării descentralizate organizat de partea belgiană sau a Festivalului cultural european Europalia din 2019 sunt exemple concrete ale unei bune colaborări bilaterale.
Valorile Francofoniei de promovare a drepturilor omului, a democraţiei, a diversităţii culturale şi lingvistice într-o lume dominată de monocultura anglofonă se regăsesc susţinute şi dezvoltate la nivelul sistemului de învăţământ din România prin prezenţa a aproximativ 10 000 de profesori de limba franceză, din 60 de licee care au în structura lor clase bilingv-francofone sau cu predare în regim intensiv.
În contextul Brexit -ului, promovarea Francofoniei şi a operatorilor săi, alături de care delegaţia Wallonie- Bruxelles joacă un rol activ, de vector comunicaţional şi decizional, ne îndreptăţesc eforturile în continuarea şi dezvoltarea relaţiilor interculturale bilaterale la nivel parlamentar şi nu numai.

Comentarii